söndag 16 mars 2008

Klart att ungen ska ha egen e-postadress...

Nu börjar barn använda sina datorer till mer än bara dataspel, de vill ut på internet och det ska de naturligtvis få. Internet är inte bara lek - det är stor nytta också.

Pelle som är 7 år hade just kommit på att han ville ha en egen e-postadress. Han har sett att vi vuxna håller på rätt så mycket med det framför våra datorer. Sagt och gjort, vilken mormor fixar inte en sån enkel sak. Vi skapade en gratisadress på Gmail och sen var han igång.

Det tog ungefär tre minuter innan han stack upp på övervåningen och loggade in på annan dator och sen kom meddelanden i rask takt för här fanns inga svårigheter att lära. Det roliga var att han snabbt började använda sig av finesserna i mailprogrammet. Stora bokstäver, färgad text osv. Han fixade mappar som "pappskalle" och "trögisen" och liknande. Jag fick en egen som heter "mormor" rätt och slätt. Vi har liksom en egen sorts relation ;-)

Uppvuxen i en IT-familj eller ska vi säga släkt så var han sedan tidigare van vid att söka på Google och gå ut på internet och finna saker. Exempelvis så sitter han och klasskompisen nu och gör en bok om hangarfartyg som de ska presentera för klassen sen. De finner all information på internet som verkligen är en outsinlig källa till kunskap. Tänk vilka möjligheter till att snabbt skaffa kunskap de har nu de yngre barnen. Det är helt fantastiskt.

Nåväl Pelle hade ett problem med mailen, för han ville ha en stor och välfylld inkorg och önskade sig många födelsedagsmail. Det fick han. För bonusmorfar skrev snabbt ihop ett program som skickade mail var tredje minut på födelsedagen. Vissa kanske skulle kalla det spam, men i det här fallet så fyllde det en behjärtansvärd funktion. Önskelistan till födelsedagen kom ut på mail blixtsnabbt till alla berörda, farmor, farfar, bonusmorfar, morfar, morbro och mormor. Kort och koncist såg den ut så här:

masor av grattismail.
sims djurliv.
lego city.
hundralap.
radiostyrd hekopter.
radiostyrd båt


Ni kan tro att just ordet hundralap blivit en klassiker här och grattismailen fixades som ni såg tidigare. Mor- och farföräldrar älskar såna uttryck, de följer barnen genom åren. De seanre brukar förstås med tiden hata dem. Men det hör liksom till.

Numera får jag då och då lite mail med tips om saker jag bör kolla enligt honom, bra länkar och en och annan uppmaning. Han skickar brev till Bolibompa och klagar när inte programmet han vill se finns på webben. Han mailväxlar med sin kompis som för tillfället bor i Hongkong.

Man kan förstås ha synpunkter på hur tidigt barn ska vara ute på internet. Det finns så många risker säger vissa. Jag menar att de ska vara ute tidigt, men att man som vuxen i omgivningen måste ha noggrann koll på vad barnen gör där på internet. Per Hellqvist som är säkerhetsexpert har skrivit en bra bok om barn och internet och den borde läsas av alla vuxna. Boken heter Handbok för föräldrar och kan laddas ned gratis här. Den är absolut värd att läsa och ska förstås inte minst spridas till alla föräldrar förstås.

Det är viktigt att barnen lär sig men också att vi som är vuxna deltar i det som pågår på nätet. De större barnen är redan på nätet och de far fram utan att blicka bakåt. Bland annat så håller de nu på och bloggar tidningarna i lä. I allafall de som vänder sig till den yngre publiken, ty de använder sig inte så mycket av papperstidningar, här gäller nätet med hjälp av mobiltelefoner och datorer rycker de fram.

Blondinbella heter en blogg som drivs av en ung tjej i övre tonåren. Hennes blogg har blivit en formidabel succé bland hennes jämnåriga och den har besökts mer än 200.000 gånger den senaste veckan. Få tidningar har den upplagan. Isabella tjänar storkovan på sin blogg för många företag vill nå hennes målgrupp.

Det är bra att ha koll på internet även som vuxen för det är här det händer saker... en dator är en bra present till ett barnbarn. Du finner en sammanställning av de senaste här. Vill du testa hur mycket du själv vet om den digitala världen så bjuder Sydsvenskan på ett test här.

intressant

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, hoppsan mormor. Tror tyvärr att du har missuppfattat det här lite. Blondinbella, formidabel succé, tjänar storkovan. Knappast, inte med den bloggen. Hon måste till att börja med blogga för att det ens ska kunna likna en aktiv blogg. Kanske är hon ditt barnbarn som du är väldigt stolt över, och det är klart du ska vara. Men, överdriv inte allt. Det blir inte trovärdigt för fem öre då.

Mary X Jensen sa...

Hej Nikita, nej då jag är inte alls mormor till Blondinbella. Men jag undrar om du inte har missat något. På den seanste tiden så har de många tjej/modebloggarna tagit stora steg in i bloggosfären. Om de hör hemma där eller som reklamfunktioner till olika företag vet jag inte. Det kan man säkert diskutera.

Men hur som helst så tjänar de jättemycket pengar på sina bloggar de unga tjejerna. De får bland annat betalt för att skriva om produkter, de får många annonsörer eftersom de har så stor publik.

Det har stått väldigt mycket om detta bara den senaste veckan i många tidningar.

Sen kan man diskutera vad som är en blogg. Enligt mitt sätt att se så är bloggen egentligen bara ett publiceringsverktyg. Det är sedan vad detta verktyg fylls med som avgör vilken kategori den hör hemma i, vad det blir för sorts blogg. Faktablogg, åsiktsblogg, dagboksblogg, "kattblogg" mm. Det finns hur många kategorier som helst.