måndag 17 mars 2008

Glöm det här med att glömma...

Forskningen går hela tiden framåt som bekant och nu finns det extraminne i form av glasögon som kan hjälpa oss att komma ihåg var vi lagt våra grejor. Alltså de minns vad vi ser och kan identifiera det också, fantastiskt. Snygga är de inte så man får hoppas att det blir en designer inblandad om de kommer ut på marknaden. Men tekniken är på gång om än på ett forskningslabb än så länge.

Medan man väntar på att de här brillorna kan man träna på lite minnesteknik genom att låta den egna hjärnan jobba lite grann. Här finns en annan sorts minne än det de flesta tänker på i datorsammanhang. Men faktum är att det skiljer sig inte så väldigt mycket från varandra faktiskt.

Men först lite om vad det mänskliga minnet är. Det finns nämligen flera typer som fungerar på lite olika sätt. I långtidsminnet lagrar vi kunskap från lång tid tillbaka och man talar om det explicita minnet där vi lagrar fakta, speciella händelser i vårt liv, det i sin tur delas in i ett episodminne där upplevelser lagras och ett semantiskt minne där vi samlar kunskap och fakta. Det implicita minnet kallas också procedurminnet och där smalas kunskaper om hur man gör, som cykla, simma och köra bil och sådant. I princip kan man samla hur mycket tinformation som helst i långtidsminnet.

Sen finns det också ett korttidsminne och det är där vi får problem ibland. Korttidsminnet kallas också för arbetsminnet och det är där vi håller den information vi behöver för att göra det vi gör just nu sen försvinner alltihop. Att komma ihåg telefonnummer och leta efter en penna samtidigt kan vara svårt. Människans korttidsminne har en kapacitet på ungefär 30 sekunder sedan försvinner det. Man talar också om att man lagra 7+2 objekt men det går att förstora minnet genom att dela upp ord- eller sifferkombinationen, inom psykologin kallas det för chunkning. Tag telefonnummer till exempel, de brukar man dela upp i flera fält för att det är lättare att minnas då. Ni vet hur man ibland får gå tillbaka till ursprungsplatsen för att komma ihåg vad man skulle göra till exempel. Det beror på att man fyllt på korttidsminnet med annat så att det man tänkte först försvann och ersattes av de nya tankarna. Något att fundera över när man tycker att man ska ha mycket i huvudet samtidigt.

Men det finns olika tricks för att minnas, studenter får ofta lära sig detta och ett tips kommer här från Sara Lind. Kom ihåg det du vill minnas. Det är tips som även kan vara användbara även för den som inte studerar. I slutet av texten i denna artikel en del praktiska knep hur man kan träna sitt minne om man tycker att det sviker. Här kan du också hitta lite praktiska tips och tekniker för hur du exempelvis kan komma ihåg inköpslistan eller var du ställde ifrån dig handväskan. I avvaktan på att japanernas intelligenta minnesglasögon kommer på marknaden så kan vi göra en del själva faktiskt. Med vår inbyggda teknik...

Apropå minne så var jag och barnbarnet en gång och handlade. När vi kom saknades brödet. Jag frågade om han hade sett det. Tänkte att han skulle minnas om vi packat ned det i någon kasse.

- Javisst sa han, kom med här. Plötsligt befann jag mig mitt i en lek. Vi letade efter limpan under och bakom soffan, i andra rum, i väskor som stod i skåp osv. Snacka om olika världar vi lever i vi vuxna och barn. Glassen smälte medan vi höll på men vad gjorde det - så kul som vi hade. Tänk vad en bortglömd limpa kan betyda för humöret.

Hur gör ni för att komma ihåg? Vad har ni för tips? Dela gärna med er av dem...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: